“Ik heb op 17 februari een kussen aangeschaft. Echter, deze ruikt nogal naar eend.” geeft een klant aan per mail. Erg vervelend, want een stinkend donskussen bevordert je slaap natuurlijk niet. Herken jij dit probleem?
4 oorzaken en oplossingen voor een stinkend donskussen
In dit artikel lees je over 3 oorzaken van een stinkend donskussen en ontdek je per probleem de oplossing.
1. Een slecht wasproces van de leverancier
Zoals eerder genoemd heeft een klant te maken gehad met een stinkend hoofdkussen. Dit hoofdkussen bleek van Ikea te zijn. De Ikea valt in dit geval niets te verwijten, maar in vergelijking tot Tukker kussens hebben Ikea-kussens geen Downafresh-label.
Het Downafresh-label verzekert je ervan dat de veren en het dons zorgvuldig zijn gewassen. De vulling heeft minimaal 6 tot 8 wascycli ondergaan. Nog belangrijker, het is minimaal op 100 graden gedroogd. Ook voldoet het aan de Europese EN 12935-norm die toeziet op de hygiëne en zuiverheid van het dons. Het bevat dus geen grote delen van ander materiaal van de slachterij. Als het dons niet goed gedroogd is of veel ander materiaal bevat, kan het gaan stinken. Met een kussen met een Downafresh Greenline-label ben je verzekerd van een zuiver en schoon kussen.
2. Het kussen is vacuum verpakt of heeft lang in een verpakking gezeten
Dons is een natuurproduct, vooral eendendons kan ten opzichte van ganzendons een lichte geur hebben. Het komt vaak voor dat een nieuw kussen een sterke geur blijkt te hebben na het openen van de verpakking. Dit komt doordat het dons een tijdje “verstikt” heeft gezeten in de verpakking, waardoor de lucht niet weg kan. Na het openen komt die lucht er in één keer uit. Door het kussen te luchten bij een open raam neemt de geur na een aantal dagen vanzelf af.
3. Te kort drogen na het (thuis) wassen
Een donzen hoofdkussen wassen kun je zelf doen, met de kanttekening dat we niet kunnen garanderen dat het kussen niet gaat stinken. Voor het beste resultaat raden wij aan het kussen te laten reinigen door een stomerij. Het wassen zelf vormt niet het probleem, maar het drogen ervan is wel een uitdaging. Het is erg belangrijk dat je het kussen lang genoeg droogt. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over het wassen en drogen van een donskussen.
4. Slecht onderhoud
Dons is zeer gevoelig voor vocht. De aanraking met vocht verlaagt de levensduur van een kussen drastisch. Ga dus niet met natte haren op een kussen slapen en laat het niet in een vochtige omgeving liggen.
3 tips om een stinkend kussen tegen te gaan
- Klop je kussen elke dag licht op.
- Lucht het kussen een aantal dagen bij een open raam.
- Laat je kussen wassen bij een stomerij.
- Droog het kussen in een droger met twee tennisballen om het vocht uit het kussen te laten trekken.