De aarde warmt op. Onze zomers worden heter, daardoor lijken warme nachten meer een regel dan uitzondering. Tijd voor een echt koel dekbed. Een goed zomerdekbed is lekker licht, ventileert goed en voert transpiratievocht makkelijk af. Qua vulling is dons een goede optie. Dat is licht, neemt veel vocht op en adement goed. Ook veren, katoen, linnen, bamboe en tencel zijn uitstekende materialen voor een zomer dekbed. In dit artikel ontdek je de 5 beste koele dekbedden.
1. Onze keuze
Het Vandyck zomerdons dekbed is heerlijk licht en luchtig. Ideaal voor in de zomer. De 95% ganzendons vulling neemt het vocht dat je tijdens je slaap verliest goed op. Tijdens het luchten overdag trek het vocht weer uit het dekbed. De tijk is van 100% katoen. Katoen ademt goed. Ook neemt het makkelijk vocht op. Zodat het niet zweterig aanvoelt.
Het isolatievermogen van ganzendons is hoog. Daardoor is het totale gewicht relatief laag. Het 140×200 dekbed heeft een vulgewicht van slechts 225 gram. Ook valt het dekbed dankzij de fijne tijk soepel om je lichaam heen.
Het dons in het dekbed is Downpass gecertificeerd. Downpass controleert de hele keten op het dierenwelzijn. Ook controleren zij of de specificaties die op het label staan kloppen. Dat houd je hoofd extra koel.
2. Beste prijs-kwaliteitsverhouding
Als je onder een comfortabel en koel dekbed wilt slapen kom je als snel uit bij een donzen dekbed. Toch hoef je voor een dekbed van dons niet de hoofdprijs te betalen. Dit Ducky Dons zomer dekbed is gevuld met 90% eendendons. Dat isoleert uitstekend, maar voelt zeker niet zweterig aan.
Ook niet onbelangrijk. Het dekbed is erg gunstig geprijsd. Dat komt door het gebruik van eendendons i.p.v. ganzendons. Ganzendons is relatief schaars, waardoor de prijs niet zo goed in verhouding ligt als bij eendendons. Eendendons is breed beschikbaar door de grote vraag naar eend. De kwaliteit doet niet veel onder aan een ganzendons dekbed. Een eendendons dekbed gaat met gemak 10 jaar mee.
Net als het Vandyck zomer dekbed is het afgewerkt met een mooie 100% parkal katoenen tijk. Die ook nog eens anti-allergisch is. Wil je comfortabel slapen voor een mooie prijs, dan is het Ducky Dons zomer dekbed echt wat voor jou.
3. Het beste luxe dekbed
Is alleen het beste goed genoeg voor jou? Kies dan voor een dekbed gevuld met 100% Mauzeurische ganzendons (1 van de beste donssoorten) en een mooie tijk. Wat dat betreft zit of lig je bij het Castella orion dekbed wel goed.
Het dons in dit dekbed heeft een enorm hoge vulkracht. Die vulkracht geeft de kwaliteit van het dons aan. Hoe hoger die vulkracht, hoe minder dons er ook nodig is om een goede isolatie te creëren. Dat zie je ook terug in het gewicht van het dekbed. De eenpersoons variant weegt slechts 270 gram.
Ook de hoes van het dekbed. De tijk. Is van een zeer hoge kwaliteit. Namelijk 190 NM. Daardoor voelt het dekbed zijde zacht en valt het soepel om je lichaam heen. Het ganzendons neemt je vocht uitstekend op en zorgt voor een behaaglijke temperatuur. Een zeer goed koel dekbed.
4. Het beste dons-alternatief
Van de donzen dekbedden maken we even een zijsprong naar twee andere mooie materialen. Bamboe en Tencel. Tencel is een kunstmatige vezel die wordt gemaakt van houtpulp. Het zit qua gewicht tussen wol en dons in. Het neemt zelfs meer vocht op dan katoen en het heeft een goede temperatuurregeling. Alle eigenschappen voor een goed koel dekbed dus. Ook bamboe neemt veel vocht op waardoor het dekbed nooit klam aanvoelt.
Het Vandyck bamboe tencel dekbed is een echt natuurlijk dekbed. Er worden enkel natuurlijke materialen gebruikt, Tencel heeft zelf het Europese Ecolabel gekregen. Naast natuurlijk is het dekbed ook nog eens aantrekkelijk geprijsd. Vind je dons te duur of te warm? Dan is het Vandyck bamboe / tencel dekbed echt wat voor jou.
5. Het beste zijde dekbed
Het zijde dekbed voert het vocht dat je in warme zomernachten produceert makkelijk af. De vulling ventileert erg goed en is huidvriendelijk. Het dekbed is gemaakt van natuurlijke materialen en voelt ‘zijdezacht’ aan.
Wil jij ook onder een verantwoord dekbed slapen dat ook nog eens lekker koel aanvoelt, dan is het Yumeko linnen dekbed wel wat voor jou!.
Hoe kies je een koel dekbed?
Opvallend in de top 5 is dat je een aantal materialen steeds ziet terugkomen, namelijk dons, katoen, zijde, tencel en bamboe. Dit zijn allemaal materialen die verkoelende of ventilerende eigenschappen hebben.
Natuurlijke materialen zijn vaak een uitstekende optie om te gebruiken voor een koel dekbed. Synthetische stoffen daarentegen ademen vaak slecht, waardoor z’n dekbed al snel klam aanvoelt. Let ten eerste goed op het materiaal van de hoes, dat we ook wel de tijk noemen. Ten slotte is het belangrijk dat je goed kijkt naar de vulling van het dekbed.
De tijk
De buitenkant van een dekbed is minstens zo belangrijk als de binnenkant. De buitenkant noemen we ook wel de tijk. De meest voorkomende materialen zijn:
Katoen
Een tijk van katoen is eigenlijk de meest voorkomende. Je bent waarschijnlijk al bekend met katoen aangezien de meeste kleding ook van katoen wordt gemaakt. Katoen ademd goed, kan goed vocht vasthouden en is ook duurzaam. Erg geschikt dus voor slapers die het snel warm hebben.
Satijn / perkal
In tegenstelling tot katoen zijn satijn en parkal geen stoffen, maar weefmethodieken. Beide gebruiken een draadtelling (TC) van minimaal 200. Hierdoor voelt een dekbed merkbaar zachter, soepeler en luchtiger aan. Satijn heeft een licht glanzende look, maar is warmer dan perkal. Voor warme slapers is het advies om voor perkalkatoen te kiezen.
Synthetische vezel
Goedkopere dekbedden hebben vaak een buitenkant van polyester of microvezel. Deze vezels zijn niet natuurlijk en ademend relatief slecht. Een minder goede optie dus voor slapers die het snel warm hebben.
De vulling
De vulling heeft de grootste impact op de klimaatregeling van het dekbed. Dus is dit het belangrijkste punt om op te letten voor slapers die het snel warm hebben. De meest belangrijke materialen zijn:
- Ganzendons
Ganzendons is het onderste fluffy deel van de gans. Het is heerlijk zacht, lekker licht en houd als geen ander materiaal de warmte goed vast. Ganzendons voelt niet klam aan, maar kan wel te warm zijn voor slapers die moeite hebben met temperatuurregulatie.
- Eendendons
Eendendons is vergelijkbaar met ganzendons. Vaak is het wel iets koeler, maar ook minder zacht dan ganzendons. Hierdoor is het wel meer geschikt voor warmbloedige slapers.
- Veren
Zowel eendenveren als ganzenveren ventileren uitstekend. Het gewicht is iets hoger dan dons. Een veren dekbed is dus vaak zwaarder dan een donzen dekbed. Ook voelt het minder zacht aan. Toch is dit door de goede ventilatie een uitstekende keuze voor warme slapers.
- Katoen
Katoen is een betaalbare optie als vulling. Het is lekker zacht, maar isoleert bij lange na niet zo goed als dons. Juist daarom is katoen ook een prima optie voor een koel dekbed.
- Dons alternatief
Er zijn zowel natuurlijke als synthetische alternatieven voor dons. Bij natuurlijke vullingen kun je denken aan tencel of bamboe. Bij synthetische vulling kun je denken aan microvezel vullingen. Tencel en bamboe ademenen zelf beter dan katoen en zijn ook nog eens erg sterk. Ideaal voor een koel dekbed dus. Synthetische vulling raad ik af, aangezien die nogal klam kunnen aanvoelen.
Stikking dekbed
Ook de stikking van een dekbed heeft invloed op de mate waarin het kan ventileren. De meeste zomer en koele dekbedden zijn cassette gestikt. Dat noemen we ook wel een directe stikking. Daardoor ontstaat er een koele zone rondom de stikking. Rond dat deel zit namelijk geen vulling. Deze manier van stikken is eenvoudiger, maar ideaal voor een zomer of koel dekbed.
3 andere manieren om koel te slapen
Oké, je hebt een een koel dekbed gevonden. Ben je nu klaar? Nee, er zijn nog een aantal andere zaken waardoor de kans groter is dat je niet wakker wordt omdat het te warm is, namelijk:
- Kies een goed ventilerend matras
Naast een koel dekbed is vooral een matras dat goed ventileert erg belangrijk voor een koel slaapcomfort. Een goed ventilerend matras zorgt dat de warmte zorgt dat de warmte niet blijft hangen, waardoor je makkelijker in slaap kan vallen. Koele materialen voor matrassen zijn koudschuim, pocketveren, natuurlatex of talalay latex.
- Koop een koel hoeslaken
De meeste Nederlanders slapen op een boxspring. Die ventileren vaak al aardig goed. Het is wel belangrijk dat je dan ook een hoeslake kiest die goed ventileert en veel vocht opneemt zodat je geen klam gevoel krijgt. Een optie is een hoeslaken met Outlast. Dat is een technologie met verkoelende werking. Katoen en tencel zijn goede opties. Vermijd synthetische hoeslakens.
- Houd je hoofd koel met een kussen
Naast een koel hoeslaken, dekbed en matras is ook een koel hoofdkussen erg belangrijk. Kapok is bij uitstek een verkoelende vulling. Het ademd uitstekend en is ook nog eens relatief goedkoop. Een kapok kussen gaat helaas niet zolang mee. De meeste kapok kussens zijn naar wens aan te passen, waardoor je altijd een kussen kan creëren dat bij je slaaphouding en postuur past.