Dons roept gemengde gevoelens op. Het is een luxueus, natuurlijk materiaal dat zacht aanvoelt, uitstekend isoleert en vocht absorbeert. Ideaal voor jassen, slaapzakken, dekbedden en kussens. Maar misschien twijfel je of diervriendelijk dons bestaat.
Waarom gebruiken we dons in producten?
Dons zit aan de onderkant van vogels, verstopt onder hun veren. Het helpt watervogels om te blijven drijven en zorgt ervoor dat ze het lekker warm houden, zelfs als de temperatuur schommelt. Plus, het is superlicht, waardoor vogels niet te zwaar worden vergeleken met hun veren. Daarom is dons perfect voor dekbedden en jassen.
Tot nu toe zijn er geen synthetische of andere natuurlijke materialen die de eigenschappen van dons evenaren. Vandaar dat dit natuurlijke materiaal zo ongelooflijk populair is.
3 manieren om verantwoord dons te herkennen
Hoewel donzen dekbedden en kussens zeer gewild zijn, is er ook een keerzijde. Op fora en websites van organisaties die de belangen van dieren behartigen, is een ander verhaal te lezen. Ganzen worden gedwangvoederd en levend geplukt om een optimaal rendement te behalen. De dieren leven in barre omstandigheden. Daartegen zijn wij, en waarschijnlijk jij ook, streng gekant. In drie stappen ontdek je hoe je een donsproduct herkent dat wel verantwoord is verkregen.
1. Kies voor een donsproduct met traceerbaar dons
Diverse grote merken, zoals Patagonia, zijn (zonder dat ze het zelf wisten) tegen de lamp gelopen wat betreft het gebruik van onverantwoord dons, doordat de leveranciersketen niet volledig transparant was of goed gecontroleerd werd. Zoals je in de afbeelding kunt zien, kan de ‘donsketen’ behoorlijk complex zijn.
Gelukkig is er inmiddels een oplossing. Veel boerderijen, merken en productielocaties sluiten zich aan bij ‘traceable down’-standaarden. Het dons wordt gevolgd vanaf de kleine boerderijen waar de eendjes en gansjes opgroeien tot aan de productie van bijvoorbeeld kussens en dekbedden. Elke stap in de keten wordt streng gecontroleerd op dierenwelzijn. Twee grote standaarden zijn momenteel RDS en Downpass.
Controleer of het product een label bevat van een donsstandaard, zoals RDS of Downpass. Hierdoor weet je dat het dons in het product:
- Volledig traceerbaar is: van boerderij tot eindproduct.
- Gecontroleerd is door een onafhankelijke instelling.
- Niet afkomstig is van gedwangvoederde dieren.
- Niet afkomstig is van levende pluk.
Een overzicht van aangesloten merken vind je hier.
2. Controleer de afkomst van het dons
Controleer de afkomst van het dons. Gaat het om bijvoorbeeld Nederlands, Duits, Hongaars of Pools dons? Dan weet je dat de boerderij moet voldoen aan strenge Europese wetgeving. Minder dan 20% van het wereldwijde dons komt uit Europa.
De levende pluk en dwangvoeding zijn hier verboden. De Europese Commissie heeft regels opgesteld op basis van de zogenoemde 5 vrijheden. De dieren moeten:
- Voldoende eten en drinken krijgen,
- Vrij zijn van pijn,
- Vrij zijn van angst en ongemak,
- Vrij zijn van stress,
- Hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen.
Vandaar dat donsproducten gevuld met dons uit Europa ook duurder zijn dan die uit China. Helaas geeft dit geen 100% garantie dat ook aan deze regels is voldaan. De kans is wel een stuk groter dat er op een respectvolle manier met de dieren wordt omgegaan dan met dons dat uit China komt.
3. Let op de prijs van het donsproduct
Een hoge prijs zegt niet altijd wat, maar een lage prijs wel. Zie je een dekbed of kussen dat veel goedkoper is dan een vergelijkbaar product met hetzelfde donspercentage en dezelfde vulkracht? Dan is de kans groot dat de aangegeven vulling niet klopt of het dons op een niet-verantwoorde manier is verkregen. Goedkoop is duurkoop. Kies altijd voor een donsproduct met gecertificeerd dons (zoals Downpass of RDS). Let daarnaast ook op of de vulling is gecontroleerd door een onafhankelijke instantie, zoals TÜV. Je weet dan zeker dat de specificaties op het productlabel ook echt kloppen.
Niet verantwoord verkregen dons herkennen
Het product bevat geen enkel label of keurmerk en de producent toont geen informatie op zijn website over het verkrijgen van het dons. Sommige Chineze donzen dekbedden bevatten bijvoorbeeld geen enkel keurmerk dat danwel de specifikaties als de afkomst van het dons bevestigd. In dat geval kunnen zelfs de donspercentages onjuist zijn.
9 merken die verantwoord dons verwerken in hun producten
Ondanks het “donsdebacle”, zijn er momenteel vele grote merken die dons-producten verkopen, zoals:
Kleding en slaapzakken
Kussens & dekbedden
Waarom verkopen deze merken nog dons? Dankzij de onevenaarbare eigenschappen van dons kunnen kwalitatief hoogstaande comfortproducten gemaakt worden. Daarnaast weten deze merken wat de afkomst van het dons is, waardoor de hele “keten” gecontroleerd kan worden op diervriendelijke omstandigheden.
Anderen lazen ook