Oké, je bent eruit. Je wilt een donzen dekbed. Ook weet je het verschil tussen eenden- en ganzendons. Toch zie je ook weer verschillen tussen ganzendons. Wat is nou beter, Mazurische dons, gerecycled dons of Siberische dons? Je bent in een soort donsmoeras beland. Geen zorgen, in dit artikel ontdek je wat het verschil is tussen die donssoorten, wat de beste keuze is en waarom.
Kwaliteit van dons meten
Hoe groter het donscluster, hoe fluffier het dons en hoe meer lucht het kan vasthouden. Dit zorgt voor een betere isolatie. Ook is een groter donscluster veerkrachtiger en duurzamer. De kwaliteit van dons wordt gemeten aan de hand van de vulkracht. De vulkracht geeft aan hoeveel volume 30 gram dons inneemt. In het buitenland geven ze het aan met cubic inch per ounce (CUIN), in Nederland met met mm per 30 gram. Hoe hoger het dons “bloeit”, des te hoger de vulkracht.
Kwaliteiten die je kan tegenkomen zijn een vulkracht van 150, 170 of 200 (mm/30 gram). Dons met een hoge vulkracht is verkregen van meer volwassen eenden of ganzen en daardoor duurder. Vulkracht is dus een mooie maatstaf voor de kwaliteit. Helaas zijn er ook verschillende meetmethodes, waardoor deze waarde hoger of lager kan uitvallen.
De 2 beste donssoorten
De vulkracht van een lading dons is niet alleen afhankelijk van de afkomst van de gans of eend, maar ook van leeftijd, de manier waarop het dons opgeslagen is en hoe goed het dons gereinigd is. Toch zien we dat de herkomst van het dons voor een groot deel ook de kwaliteit bepaalt. Hieronder benoemen we de beste donssoorten.
Sibirische ganzendons
Zeldzaam, maar nummer één als het gaat om de hoogste vulkracht. Siberische ganzendons kan een vulkracht tot 250 (mm/30 gram) bereiken. De donsvlok uit Siberië is over het algemeen de grootste ter wereld. Er is relatief weinig Siberisch dons nodig om een warm dekbed te maken, waardoor dit soort dekbedden extreem licht zijn, terwijl ze toch vol en fluffy ogen.
Helaas wordt er veel gesjoemeld .Tijdens gesprekken binnen de textielindustrie blijkt dat er dubbel zoveel Siberisch ganzendons wordt aangeboden dan er daadwerkelijk voorradig is. Wil je er zeker van zijn dat het dons afkomstig is uit Siberië? Controleer dan of de inhoud van het dekbed is getest door een onafhankelijk testinstituut, zoals TUV.
Mazurische ganzendons
Mazurië klinkt heel exotisch, maar het is gewoon een gebied in Polen. Polen is hofleverancier van hoge kwaliteit dons, vooral de Mazurische dons. De vulkracht van het dons kan oplopen tot wel 215 (mm/30 gram). Het bestaat over het algemeen uit grote donsclusters die veel warmte vasthouden. Hierdoor kan je een heerlijk warm en vol dekbed of kussen creëren. Optisch is het verschil met Siberische ganzendons niet groot. Het is zeker niet goedkoop, maar relatief goedkoper dan Siberische dons.
Gerecycled dons
Gebruikt dons of gerecycled dons wint steeds meer terrein in Nederland. Een mooie ontwikkeling, aangezien de impact op het milieu van gebruikt dons lager is dan dat van nieuw dons. Een dekbed met gerecycled dons kan uit een mix van ganzen- en eenden dons bestaan aangezien de afkomst niet bekend is.
Het materiaal is heel zuiver en schoon, aangezien het voor de tweede keer gewassen wordt. Echter is de kwaliteit van recycled dons minder dan dat van nieuw dons. Dat komt doordat dons zijn vulkracht een beetje verliest naar verloop van tijd. Verder is het extreem lastig om de verschillende kwaliteit dons te scheiden. Er is een grote kans dat dekbed met gebruikt dons niet uit 100% dons bestaat.
Veren v.s. dons: let op het donspercentage
Veren zijn tot wel 10x zwaarder dan dons. De vulkracht ligt dan ook vele malen lager. Het is logisch dat de vulling van een dekbed met een donspercentage van 90% of 100% een hogere vulkracht heeft dan een vulling van 50% dons en 50% veren. Heeft een dekbed minder dan 60% donsvulling? Dan mag het wettelijk gezien geen donzen dekbed genoemd worden. Is het dekbed relatief goedkoop? Dan mag je ook verwachten dat de kwaliteit niet al te hoog is.
Show your numbers
In de periode dat ik mijn vriendin leerde kennen had ze net een dekbed van de Leenbakker gekocht. Uiteraard was ik erg verbaasd, gek genoeg zijn we nog steeds samen. Ik heb haar vervolgens uitgelegd dat het een prima dekbed kan zijn, maar dat het moeilijk is om te vergelijken.
Leenbakker vermeld geen vulkracht van de vulling op het label, verder staat ook nergens vermeld dat de vulling is gecontroleerd door een onafhankelijk instituut. Eigenlijk heb je dus geen idee wat je koopt, ook al staat er 90% dons op de verpakking vermeld. Verder is het ook niet bekend of de vulling afkomstig is van de levende pluk of niet. Waarschijnlijk vond mijn vriendin, die overigens vegetarisch is, dat nog wel het allerergste. Kortom, let goed op de volgende zaken:
- De vulkracht van de vulling.
- De afkomst van het dons.
- De kwaliteitslabels van het dekbed of kussen.
https://www.downandfeathercompany.com/pages/how-to-choose-fill-power
https://supremequilts.com.au/blogs/blog/what-are-the-differences-between-all-the-downs
Anderen lazen ook